Volim te mama

Dovela sam mamu da živi kod mene, zauvek. Opirala se dugo, ipak je starost prevagnula.

Ostavila je grad u kojoj je ostala mladost, moj pokojni otac,njene uspomene na posao koji je volela. Mnoge prijateljice su se upokojile. Ima jednu prijateljicu sa čijom se majkom družila.

Već pet godina živi kod mene . Još uvek bi da me pokriva, mene , baku troje unučića, gleda šta oblačim kad izlazim, jer je hladno. Pažljivo prati šta radim, i zna sve gde sam šta ostavila.Noću kad ide toalet, zaviri da vidi da li spavam. Ako ne spavam onda me opominje.“ Kasno je sine, lezi“.

Preko dana najviše voli da gleda serije i stalno puši na terasi. E tu je ja stalno opominjem, „mama dosta je s tim cigarama“.

Ona se ljuti,“ šta te briga, to mi je uživanje“. Voli i mentol bonbone, jer joj smiruju kašalj.

Buni se kad idem negde, ne voli da ostaje sama.  Najsrećnija je kad sam kod kuće.

I dalje je farbam u crno, neću da ostari. Gleda kvizove i zna sve odgovore, kao i učesnike kviza.

Kad ručamo, nudim ja nju i ona mene. Više se ne zna ko je kome mama.

Sa praunucima se igra, ugađa im. Voli ih beskrajno. Pravile smo i zimnicu po njenim receptima. Još joj je tata doneo taj recept za ajvar od teta Mice.

Nije mnogo pričljiva, ali ta daleka prošlost joj je najdraža. Kako su se upoznali ona i tata dok je služio vojsku u Somboru. Njihova ljubav koja je izbrisala granice različitostima. Njihove slike sa osmehom me podsećaju na ta vremena.

A onda inserti iz života . Sve je to bilo mnogo bolje nego sada. Shvatam da je starost razdoblje koje ne pruža mnogo zadovoljstva. Ja stalno želim da je ona srećna, ali ona često kaže “ nije mi  nešto danas dan“.Ali sve to ide sa godinama, ljudima, sredinom, fizičkim i psihičkim statusom.

Voli kad neko dođe. Puna joj kuća. To je događaj.Ja volim što je sa mnom i želim da to što duže traje. Ne ljuti se na mene kad te opominjem za te cigare.

Volim te mama. Tvoj sin Jasna.

Jasminka Nikolić ex Brdarević

18.11.2023.