Porodica

Prošlost

to su naši roditelji, rodoslovci. Prenosioci svojih priča na svoj način i ugao gledanja. Oni se sećaju da nasitnijih detalja gde je i kada šta bilo, ko je šta rekao. Spominju neke ljude koje upoznajemo kroz priču i shvatimo da su to neki nama bliski rođaci koje nikada ne upoznasmo.Makar da pronađemo rođake preko društvenih mreža. Pronalazimo sličnosti sa srodnicima i počinje neka privrženost prema nepoznatima, ali ipak našim rodom. Čudo, kako smo otuđeni. Onda se čudimo modifikacijama na hromozomima, kada se desi ono što se dešava kod rodbinskih ukrštanja. Ne imenujem to. Samo velim, pričajte deci o rodbini,koliko god niste bliski s njima, o deci rođenoj iz prevare, sakrivenoj, a svi znaju za njih.Jer čaršija sve zna. Obelodanite sve svoje grehove. Ne budite bezgrešni roditelji,govorite svoju istoriju. Deca su željna istine. Ne govorite majkama svoje dece “ ko zna čija su „, kad dobro znate da su vaša. Dok ste kinjili njihove majke svojom ljubomorom, a gužvali čaršafe postelja tuđih žena. Obelodanite pod starost, svoje prirode, kakve god bile. Ne dozvolimo da raskalašnost dovede do raspada porodice, roda ljudskog. Čuvajmo svoje bližnje istinom, istina će spasiti svet.

Sadašnjost

To su naša djeca. Sada roditelji sa svojim porodom. Čuvaju svoju decu na pravilan način po nalogu lekarske službe koja je upoznata sa modernim uputstvima. Pružaju im ljubav, pažnju, igračke, hranu, edukaciju. Teže biti najbolji roditelji, i sve što nose kao gorčinu ponetu iz detinjstva, žele ispraviti kroz svoju decu. Zaštiti ih od trauma kojih su se teško rešili ili nisu. Ne ljutite se na njih ako se ne javljaju, samo mislite na njih i volite ih. Znaju oni da ih volite i da ćete im oprostiti. Vaša su deca dok god ste živi. Pustite ih. Oni znaju kako će sa svojom porodicom. Imaju svoju viziju života. To je umetnost. Budite tu za njih kada je potrebno, i uvek ih volite neizmerno.

Budućnost

To su naši unuci. Najlepša deca. Najpametnija,govore strane jezike od malih nogu, znaju na sat od tri godine, brojeve, slova da ne pričam. Igrice igraju do najvišeg nivoa, crtane poznaju do tančina. Sve propratne tekstove uz njih. Obroke uzimaju prema selekciji, što vole jedu, što ne vole ne jedu. Nema tu “ vi ste meni to jeli“. Ko vas šta pita! Pustite ovo je novo vreme. Proputovaće svet, upoznati razne kulture, narode. Steći nove poglede na svet. Uvek ih treba podsećati na korene, da ne zaborave odakle su i čiji su. Taj koren se zaliva i oni od toga rastu. Samo da nam nove tehnologije ne naprave robote od novih generacija. Moramo opstati kao ljudi. Napraviti ovaj svet ugodan za život. Porodica je osnovna ćelija ljudskog društva. Ne dozvolimo da nestane !

Jasminka Nikolić 14.02.2022.