Nije baba za svakogaStigla baba s kotaricom iz sela. Ustala je ranom zorom da sve ovo pripremi da nosi unuku u grad kad krene. On je student.
Miriše štrudla s makom, kiflice sa sirom porumenele od premaza jajetom. Domaći sir i suvo meso. Tek ubrane trešnje, još listovi i vlaga od rose po njima.Domaći sok od jagoda i još topao hleb, onako pozamašan umotan u kariranu krpu.
Baba sva znojava od puta , malo sede da se odmori.
– Malo dete da odmorim, pa idem kod doktora.- Danas je praznik, ne valja se radit. Ti uzmi i jedi. Ja ću posle kod doktora , na autobus da stignem kući za dana. Unuk ćuti i jedva čeka da baba ode. Da odvežba na svojim spravama i da sedne u kola i pali na fakultet.

U sobi mu sprave za vezbanje, spremljeni obrok od nutricioniste. Misli se kome će uvaliti ovoliku hranu.

Kakve seljačka hrana , šta ću sa ovolikom hranom ?

Baba zadovoljna što je sve uspela doneti, pozdravi se sa unukom i ode kod doktora.
Posle nekog vremena unuku stiže drugar sa faksa. Leleeee, šta se to uzmirisalo ?

Baba mi donela hranu, mrzovoljno reče unuk. Ako želiš da jedeš, izvoli.
Student poče da prebira , ne zna šta bi pre. Sve je ukusno, lepo naizgled i njega podseća na njegov dom . Rađa u njemu osećaj tuge i nostalgije. Tera ga da jede, jede i on biva sav ozaren od te hrane.
Napoji se prikrivenim emocijama, nataloženim i sakrivenim.
Blago tebi, što imaš babu !

Unuku omile sva ova hrana i sede sa drugom da jede. Sve poredeći sa svojom hranom koju mu je nutricionista preporučio. Izvaga se posle obilnog jela, opipa pun stomak i pomisli u sebi – moraću držati dijetu dva dana – da se ratosiljam ovoga sad pojedenog sa ljubalju spremljenog.

Dođu tako vremena da se sve promeni. Navike ishrana pogled na svet, malo zatupiš od onoga -IN- postaneš kopija nečijeg hira, dobro unovčenog.

Student se zahvali od srca na ukusnoj hrani i požele babi dug život,

i neka opet dođe !

-Nije za svakoga baba – kažem ja onako sebi u bradu !

Jasminka Nikolić ex Brdarević

10.06.2018.