Manje je više


 Minimalizam se može definisati kao način života u kome se pravi prostor za bitne stvari, kako fizički tako i duhovno, dok se opraštamo od svega što ne doprinosi našem blagostanju.
Pojednostaviti svakodnevicu u korist stvarne sreće i ispunjenosti.
Živimo u potrošačkom društvu. Potreba, pa čak i opsesija za kupovinom, sve više raste. Akcenat se stavlja na materijalna dobra koja, po mišljenjima mnogih potrošača, donose određen status, pa čak i sreću. Suprotno potrošačima, redukujte kupovinu na osnovne stvari, dok pažnju i energiju usmeravajte na iskustva, učenje i duhovni razvoj.
Kod kupoholičara, javlja se i pojam nagomilavanja ili hoarding na engleskom. Ne samo što se kupuju stvari koje nisu preko potrebne, nego se sve te stvari i nagomilavaju, čuvaju.
Ova pojava može da izazove i ozbiljne psihičke probleme, gde hoarder počinje da živi u prostoru u kome nema mesta ne samo za nove stvari već i za normalno funkcionisanje, uz odlučan stav od tome da ništa ne sme da se baci ili zameni, čak i ukoliko je neki predmet pokvaren ili polomljen, neupotrebljiv ili beskoristan za domaćinstvo ili pojedinca.
Važni benefiti koje minimalistički način života može da ima su sledeće:
samim tim što ne kupuje ono što mu nije potrebno, primećuje te da na računu ostaje više novca koje možete da upotrebite i da ih uložite u neki biznis, odete na putovanje , promenite posao koji stvara stres i  počnete da raditi nešto što mu donosi manju zaradu, ali više zadovoljstva. Minimalista ulaže u iskustva i znanja, ne gomila stvari bez kojih može. Planski pristupa svakoj kupovini i, kad mu ovo jednom postane podrazumevani način funkcionisanja , prestaje da razmišlja o tome, već odbija nepotrebne stvari i ponude okoline.
Zdravije okruženje – što se manje kupuje, manje se i koristi, a to je svakako dobra vest za životnu sredinu; po nekim istraživanjima, prosečan potrošač godišnje baci oko 31,75 kg odeće, što je itekako loše za ekologiju, ne uzimajući u obzir i ostale predmete za korišćenje – svako od nas misli da ne pravi razliku ali to je itekako daleko od istine.
Sa tim što osoba poseduje manje, način života će joj biti olakšan; koristeći primer odeće , osoba koja ima manje odeće, lakše će se spremiti za prvu smenu, bez dužeg razmišljanja o tome šta da obuče; imaće manje predmeta o kojima treba da brine, koje treba da održava, popravlja, premešta sa jednog mesta na drugo u krug, a da ih ne koristi ili ne upotrebljava njihov pun potencijal.
Svako od nas naići će na benefite koje znače samo – više vremena za porodicu, ili dodatni biznis, više vremena za putovanja ili učenje stranog jezika – sve ono što je neko oduvek hteo, ali nikad nije našao dovoljno resursa da to i ispuni.

Izreka „Manje je više“ može se upotrebiti da se opiše kako, ako se oslobodimo svega što nas guši, svega što nam stvara napetost, ako pročistimo naš životni prostor i naš um.

Jasminka Nikolić ex Brdarević

29.05.2023.