Dobar glasU početku biješe riječ !
Riječi cure, teku, kao dani, godine. Koliko dnevno upotrijebite riječi?
Kakvog značenja, kome upućene, pa čak i vaše pomisli ?
Da li ste razmišljali?
Šta odašiljete u svijet i kako vas doživljavaju kroz riječi.
Ima situacija kada blagost izlazi iz vas, a ima i onih drugih loših , kada bijes ne bira riječi. To su opasne situacije zbog riječi nebiranih. Možda ste I isprovocirani, ali mogli ste upravljati kriznom situacijom. Barem tako sad kažu, postoje alati kako asertivno iskomunicirati.

Potrebujemo mjeru u izrazu, da mirno istom mjerom mjerimo i obrazlažemo ono što želimo reči, a da pri tome ne činimo nikome loše.
Koliko puta, sami sebe iznenadimo kada nešto neprilično kažemo. Prosto se nađemo zatečeni.
“ Halo, da li je moglo to ljepše da se kaže, a da bude razumnije i dostojnije”?!

Ne podrazumijeva se izgovaranje licemjernih riječi koje samo lijepo zvuče. Razmislite da li vaš izgovor i nastrojenje srca. Ne obmanjujte ljude i ne budite licemjeri, isto je pogubno kao i urlanje na nekoga.

Zato je komuniciranje pisanjem u prednosti, napišem,pročitam izbrišem, ako je nešto višak. Opet pročitam, tek kada mislim da je dobro, onda pustim kao pticu iz ruke, da poleti.Lagano.

Međutim, ne možemo uvijek da pravimo koncept, šta ćemo reći. Jer je nepredvidiv ovaj život, susreti, obične svakodnevne situacije. Nekada tu padamo, pokošeni šalterskim radnicima, čekanjem u redovima, bezobrazlukom u svakodnenim kontaktima.

Od riječi i govora treba pokazati dostojanstvo riječi.Da ih se ne postidimo, nego da budu melem i onom ko čuje i onom koji izgovara. Birajmo riječi!

Sjetite se nečije prvoizgovorene riječi najdražeg bića najmlađe generacije i poslednje riječi najstarije generacije. Pamti se to za cijeli život.
Dobar glas daleko se čuje!

Jasminka Nikolić ex Brdarević

05.02.2024.