Putovanje u manastir Drenču

akvagrafija Duška Miloševića

Manastir Drenča ili Dušmanica, nedaleko od Aleksandrovca ili  čudesna Drenča.

Od Aleksinca putovanje traje skoro dva sata, kroz predivne predele Srbije.

Pred kraj 13-estog veka manastir podiže velmoža kneza Lazara. Kao i monah Dorotej i patrijarh Danilo treći koji su ovde sahranjeni i njihove mošti se nalaze u manastiru. Kao i čestica mošti Svetog Haralampija koji čuva ovaj kraj od leda i nevremena. Još moštiju imaju ,ali kaže mati Fotina, ne pričamo o čudima, jer božija promisao nije čudo,  kao što današnji ljudi tumače.

Crkva je posvećena Vavedenju Presvete Bogorodice,koju su po predanju sa tri godine uveli u hram.

Gradnja pripada Moravskoj školi i jedan je od najstarijih spomenika iz tog vremena .

Putovanje do Drenče je bilo po sunčanom danu, prolazili smo putem pored ozelenjelih padina i zasada vinove loze. Mirisi ranog proleća budili su život u ovom kraju.

Kada smo stigli na liturgiju već je bila po odmakla u svom dramskom dogadjanju. Polijelej sa voštanim svećama se okretao i bio u skladu sa molitvama sveštenika kao i pratnjom pojaca za pevnicom.

Čudesan dogadjaj u dvadeset i prvom veku.Nalazimo se na mestu velikih istorijskih dogadjaja.Kada su Osmanlije osvajale teritorije, rušili su manastire. Nekoliko puta su ponovo podizani i rušeni da bi današnji izgled dobili konačnom rekonstrukcijom od 2003. do 2006. godine. Danas je ovo spomenik kulture od velikog značaja. Spoljašnjost je uradjena kombinacijom sige i opeke, dekorativna plastika je ofarbana i sadrži preplete biljaka, životinja i ljudi.

Iza manastira se nalazi maketa manastira Manasija, koju je podigao despot Stefan Lazarević. On je kao dečak sa ocem knezom Lazarom ovde podučavan i kao odrastao, postao graditelj manastira, ratnik, književnik i svetac. Svaki manastir nosi sa sobom veliku priču o borbi predaka za bolje sutra tj. danas, nasledje pravoslavlja,graditeljstva, finih umetnosti, gostoprimstva i božijeg nadahnuća.Mati Fotina, igumanija manastira,

 je smerna , dostojna imena, koja nam daje savet “ Ponesimo nemoći drugoga“!

Jasminka Nikolić ex Brdarević

Hodočašće do ovog manastira mi je inspiracija.

19.02.2023.