Mamograf

Ne dao ti Bog da te snađe muka i moraš da se lečiš. Ja krenuh putem preventive. Ajd’ reko’ u godinama sam, pa da uradim mamografiju.Ali avaj hoćeš malo sutra. Pa nije to mačiji kašalj. Jedva dobih uput. Šta će mi kad mi nije ništa ! Onda me zakazaše za dva meseca. Ja odoh tad, ne može. Još ćemo prolongirati mesec i po. Nema doktorice na bolovajnju je. Dođoh na drugo zakazivanje. Snimiše me, ali mi odmah rekoše da opet nema doktorice i neće doći za dva meseca. CD sa snimkom neka stoji i čeka doktoricu koja neće doći.

Odoh ja nakon mesec i po, odoh da pitam šta je s doktoricom, oni kažu ništa se nezna ali “ Đekna još nije umrla a ne zna se ni kada će“. Pa šta da radim ? Možete dobiti snimak, a onda da tragate ko će to očitati. To su nek tajnoviti putevi !

Pođoh kući i u prvoj privatnoj praksi upitah ko radi to očitavanje snimka? Odmah dobih preporuku. Tu i tu i to košta 800,00 din i tu se čeka. Jer sad su i privatnici prebukirani.

Ne znam zašto plaćam zdravstvene doprinose ? Sve me to pomalo već izbacuje iz takta ali se iskreno nadam da je sve u redu. Vrag odneo šalu.

Inače taj mamograf od 700.000 evra vrednosti stigao je u Aleksinac kao donacija vlade Japana. Od 2011. je jako malo upotrebljavan. Nije imao ko da radi na njemu . Ne znam da li vode statisku iskorištenosti, ali mi se čini da je na krivu adresu stigao. Uporedna statistika bolesnih i umrlih svih starosnih doba od raka dojke je zastrašujuća u Aleksincu i njegova 72 sela. Pa koga briga za sve ovo.

I jaću platiti da mi očitaju nalaz , da ne bi ispravljala krivu Drinu. Mnogo ću jeftinije proći tako ne dižući dreku.

Iako smo imali jedan seminar i predlagali kako pokrenuti akciju da bi „oživeli“ mrtvi mamograf. Sve je ostalo na temi koju smo obradili na seminaru i došli do zaključka da tu treba mnogo obilazaka ljudi na pozicijama i da je to nemoguća misija.

Draga vlado Japana hvala ti što si bila humana, ali kad neko poklanja, treba gledati i kome pokalanja.

Kakve preventive, skrininzi, to je ovde nepoznat termin.

Da se ne bi nervirali pravac kod privatnika. Tamo ćete biti pregledani i uzduž i popreko. Preventive radi ćete uraditi mnoge analize zlu ne trebale , i naravno sve ćete to platiti.

Ostajte mi zdravi , čuvajte se i Bog će vas čuvati.

Jasminka Nikolić ex Brdarević

U maju 2011.