Leptirov let

Leptiri su mala krhka bića mekih krila , ima ih raznih boja sa šarama, obično su prugasti. Postoji nekoliko faza leptira  u mom životu, zato ovo pričam.

Djetinjstvo sam provela u Somboru. U posjedu kuće bila je staklena bašta , a iza nje nepregledne zasadi biljaka . Na kraju njive dokle je moj pogled sezao , bili su voćnjaci, kao odbrambena vojska u redovima , pedantno zasadjeni.

Moj ujak je bio tada mladić, sakupljač leptira. Vodio me baš tamo, da hvatamo leptire. Sećam se male nežne mrežice za hvatanje leptira, da se ne bi oštetila krila leptira prilikom hvatanja. Bilo je mnogo leptira kupusara, malih svetlo žutih . Oni nisu bili na ceni, jer su se mogli lako uhvatiti. Ali bilo je i onih raskošnih po veličini I šarama. Kako sam se divila tim malim stvorenjima. Letjeli su sa cvijeta na cvijet, prosto su imali svoju igru.

Nekada smo nailazili i na rojeve. Svaki ulov je završavao tako što se sredina leptira probola malom čiodom i sve sa leptirom zabadala u stiropor ploču.
Pravili su se insektarijumi za nastavu iz biologije. Svako od učenika je morao donijeti pozamašan broj insekata.
Bilo mi je strašno što su ta mala stvorenja tako završavala.
Mada je to za mene bila igra , vriska , cika oko hvatanja u mrežicu, nekad sam I sama hvatajući znala da ga zgnječim, te sam imala grižnju savjesti. Taj period je prošao.
Stasala sam.


Zov djetinjstva je bio sve tiši.Igra i hvatanje leptira je završeno.

Postadoh djevojčurak i predjoh na drugu vrstu  leptira. To se zvao osjećaj kada se zaljubiš , nešto ti se dešava u stomaku. Nekada prijatno nekada mučno. Ali svakako drugačije.Znali su ti leptiri u stomaku izmamiti I suze I osmijeh . To se zvao pubertet.
Leptiri  su u stvari bili hormoni, koji su regulisali fiziologiju u organizmu. Nisam tada mnogo o tome znala, osim jedne lekcije u osmom razredu o endokrinim žlijezdama. Vezano za njih spominjale su se I neke stvari od kojih smo se stidjeli . Ali su nam golicale maštu.


Period adolescencije je prošao u ispitivanju  leptirove faze.

Došao je period trudnoće takozvano drugo stanje. Tu su leptiri I te kako bitni.
Period materinstva i odrastanja dece. za mene tekao je nekada lako, nekada malo teže.

Ali moj sadašnji leptir me drži budnom, greje mi telo, znoji mi ruke. Moj leptir je iz stomaka prešao u vrat ispod Adamove jabučice. Nekada me guši , ne da mi da dišem i mrcvari me. Taj leptir se zove štitna žlijezda. Leptir koji se transformisao u neman. Leptirov let je sada nervoza, nemir, nelagodnost. Sam opis žlezde je leptir otvorenih krila. Ne ne žalim se,to je samo sled leptirovog leta od igre do bolesti i starosti.Naravno ima lekova, ali nikada ne mogu zamijeniti prirodnog leptira.
Put leptira je meni dao povod ovoj priči.

Jasminka Nikolić ex Brdarević, 20.02.2019