Intervju

Vodila Tijana Branković sa Jasminkom Nikolić

Malo smo popričali sa Jasminkom Nikolić,dobitnicom nagrade u Kreativnom Kutku, pa sve to lepo zapisali jer kako bi drugačije. U nastavku možete da pročitate šta naša dobitnica misli o Kutku, koji joj je omiljeni pisac, gde nalazi inspiraciju i još dosta toga.

Draga Jasminka, hvala na iscrpnim odgovorima i vremenu koje ste odvojili za nas.

Do sledeceg meseca pozdrav!

Za početak nam kažite kako ste otkrili ljubav ka pisanju?

Još od gimnazijskih dana, a to je kraj osamdesetih prošloga vijeka, kada sam pisala dnevnike, pjesme. Ozbiljnije kratke priče nastale su 2014. godine i uglavnom  su autobiografske.

Da li Vam je pisanje hobi ili posao? Ili, pak, oba?

Pisanje mi je, za sada, hobi. Sva svoja nadahnuća iskazujem pisanjem. Voljela bih da mi je pisanje posao, jer posao treba da se voli.

Kako ste otkrili sajt „Kreativno pisanje“?

Sajt „Kreativno pisanje“ otkrila sam na internetu tako što sam tražila konkurse za pisanu riječ. Tu sam došla  do informacija o raznim kursevima kao što su: pisanje kratkih priča, pisanje pesama, pisanje za blog.

Zapravo sam i pohađala i jednodnevnu radionicu za pisanje kratkih priča kod profesora Darka Tadića. Vrlo stručno nam je približio način pisanja kratkih priča, koje su meni omiljena forma pisanja i čitanja.

Pre nešto više od mesec dana, Kreativno pisanje je otvorilo forum pod nazivom Autorski kutak. Mesto koje okuplja sve ljubitelje pisane reči. To je naše malo ali odabrano pleme koje voli da čita i piše. I upravo tamo Vi ste postali prvi član koji je dobio nagradu za izuzetan angažman. Kakvi su Vaši utisci o „Autorskom kutku“ na sajtu Kreativnog pisanja?

Veoma je lijepo druženje na sajtu “ Kreativno pisanje“. Malo, odabrano pleme sa kojim se družimo, čitamo i pišemo. Osećam se pripadnicom tog plemena. Ukoliko imam vremena, uglavnom ga tu koristim čitajući i pišući.

Moderatori su stručni u oblasti pisane riječi te nam daju lektorske savete .

Prof. Darko Tadić je uvijek konkretan u kritici. Svaka dobra kritika mi daje inspiraciju za dalje pisanje.

Mnogi pisci imaju neke rituale i navike pre ili tokom pisanja. Da li Vi imate neku?

Za sada nemam nikakve rituale tokom pisanja. Ali kada imam ideju šta da pišem, moram to odmah napisati.

Kako prevazilazite kreativnu blokadu – noćnu moru pisaca?

To je ružan osjećaj. Kao da sam  bolesna, nazainteresovana. Kada nemam ideju pronađem neku sliku i počnem da je opisujem. Tako prevazilazim blokadu u pisanju.

Svi smo mi, bar jedanput, maštali da upoznamo naše omiljene pisce i popijemo kafu sa njima. Sa kojim biste Vi piscem otišli u kafić i šta biste ga pitali?

Interesantna mi je Mirjana Bobić- Mojsilović. Rado bih s njom popila kafu u kafiću.

Pitala bih je odakle crpi teme za pisanje romana i da li su joj pjesme autobiografske ?

Kad smo već u svetu književnosti, koji Vam je omraženi, a glavni lik iz beletristike ili klasike? Zašto?

Omraženi lik mi je Đorđe Katić iz romana „Koreni“ Dobrice Ćosića .

Zašto? Mnogo ima loših osobina. Omalovažava ljude kao što je sluga Tole, maltretira ženu jer njegovom krivicom ne može da mu rodi. Prema bratu, ocu, majci i ženi gaji netrpeljivost. Tako i sam postaje nevoljen sin, nevoljen suprug, loš komšija.

Poroci alkohola, i bluda ga uništavaju. Jedna tragična ličnost koja ni sebi ni drugima ne donosi ni trunke radosti.

I za kraj, šta biste poručili budućim piscima koji se još uvek nisu usudili da uplove u divne vode pisane reči?

Poručila bih im da se ne ustručavaju. Neka potraže sajt “ Kreativno pisanje “ dođu  na forum   „Autorski kutak“ i pokažu nam svoje vještine. Tu je stručni tim sa ekipom žena od struke i prof.  Darkom Tadićem.

Postoje i kursevi prema afinitetu  potencijalnog pisca. Ako su ambiciozni mogu da upišu kurs  i dobiju stručno znanje iz  oblasti pisanja kratkih priča, pesama, pisanja za blog  itd.

Meni je svakako pomoglo. Dalo mi ideje i rešilo neke nedoumice o pisanju i podiglo samopouzdanje. Ne treba nikada odustati ako su vam muze naklonjene.